Marjan Kroone benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

woensdag 11 oktober 2023
Marjan Ridder in de Orde van Oranje Nassau

 

Op zaterdag 30 september werd Marjan verrast door de aanwezigheid van familie en vrienden om het 25 jarig bestaan van Stichting Aktie Benin te vieren. En de dag werd nog extra feestelijk toen ze van burgemeester Marco Out van Assen de koninklijke onderscheiding kreeg opgespeld. Marjan heeft zich jarenlang belangeloos met hart en ziel en vol overgave ingezet voor het verbeteren van de gezondheidszorg in Benin. Volgens de woorden van burgemeester Out geldt zij voor de inwoners van Boukombé en omgeving als een ´Moeder Theresa´. En voor deze verdiensten kreeg zij een welverdiende onderscheiding.

 

Marjan was totaal overdonderd, maar genoot ook van de warmte en lieve woorden van alle mensen die er bij waren. Samen keken we die dag ook naar een mooi overzicht van alle projecten die we in de afgelopen 25 jaar in Benin hebben gedaan. Dat is indrukwekkend als je het zo achter elkaar ziet en daar mogen we ongelofelijk trots op zijn! De dag erna beschreef Marjan het in haar eigen woorden als volgt:

 

Nu alles uitgekristalliseerd is, zie ik ook dat wij met de Stichting gewoon een heel groot verschil hebben gemaakt in de hele regio.

Noem ik niet eens de “grote” dingen maar het feit dat we bijvoorbeeld het MAVO niveau van de middelbare school - hebben opgekrikt naar VWO, zodat de leerlingen uit Boukombé ook door kunnen naar de universiteit. Gewoon een klein ding, 1,5 - 2 jaar werk en hét verschil voor de jeugd.

En zo zijn er zoveel dingen. Het maakt me dankbaar dat het zo goed gegaan is, dat we door zoveel mensen geholpen zijn, dat we zoveel mensen hebben kunnen helpen op allerlei vlakken.

En nu het is ingedaald dat deze dame (en haar vent daarmee ook ! - want we doen het samen) geridderd is…. Ja dat maakt me dankbaar omdat het een geweldige erkenning is voor 25 jaar knetterhard werken en zoveel opgeven.

Het is prachtig en stemt me dankbaar en maakt me ook nederig omdat ik deze droom zonder al die helpende handen - kortdurend of langdurend - nooit had kunnen verwezenlijken!

Maar zoals eerder aangekondigd is het nu ook tijd om het los te laten en het stokje over te dragen aan onze mensen in Benin. Allons-y, het team in Benin, heeft de afgelopen jaren laten zien dat ze zelf in staat zijn goede keuzes te maken. Zij zgaan er voor zorgen dat de mensen die we al zoveel jaren steunen, ook de komende tijd verder kunnen. We hebben alle vertrouwen in dat het ze gaat lukken.

Wil je ze nog een laatste ‘financiële zetje’ geven? Dan kan dat nog tot 30 november door een donatie over te maken op onze bankrekening NL52INGB0000249053 

 

Namens Marjan en Jetse en de mensen in Benin, willen wij alle donateurs en iedereen die op enigerlei wijze de afgelopen 25 jaar heeft bijgedragen aan de activiteiten van SAB hartelijk bedanken. Zonder de vele donaties was dit allemaal niet mogelijk geweest!  

 

Hartelijke groet,
Lida, Yvette, Saskia en Cyrille