Doneer

Gezondheidscentrum Boukombé


Centre de Santé
Gezondheidscentrum opgeknaptIn Boukombé is een Centre de Santé (CdS) en in een straal van ca. 25 km zijn nog eens 8 dispensaires, die als een soort EHBO-post en tevens als kraamkliniek functioneren. Zowel het CdS als de dispensaires worden (beperkt) door de staat onderhouden. De gezondheidszorg stelt in de praktijk niet veel voor omdat er te weinig middelen beschikbaar zijn om echt te spreken van zorg en een groot deel van het personeel
niet gemotiveerd is.

 

SAB is in 2004 begonnen met een grootschalige opknapbeurt van het CdS. Dit was hard nodig want het gebouw was vervallen en er werden nog nauwelijks patiënten behandeld.

 

Lees hier meer over hoe het CdS werd aangetroffen en de verbouwing

 

Met de realisatie van de verbouwing was de basis gelegd voor de vernieuwde aanpak van het CdS. Verbetering van de beschikbare middelen, verbandmateriaal en medicijnen zorgden er verder voor dat het personeel beter gemotiveerd raakte en het vertrouwen bij de bevolking voorzichtig terug kwam. Daarnaast wordt via radio en aankondigingen op markten aangegeven wanneer er bijvoorbeeld inentingen worden uitgevoerd. De hygiëne is aanzienlijk verbeterd en behandelingen van patiënten verlopen een stuk beter. De ambulance wordt eindelijk gebruikt dankzij financiële hulp van Stichting Muttathara en ook de kinderkamer op het centrum is inmiddels in gebruik genomen.

 

Al met al kunnen wij terecht stellen dat er opbouwend werk is verricht en dat de gezondheidszorg voor deze regio vooruit is gegaan. Uiteraard blijft er nog veel hulp nodig, niet alleen in het regiodorp zelf, maar ook op de andere gezondheidsposten in de verschillende arrondissementen die onder Boukombé vallen, zoals in Koutchagou.