Doneer

Gezondheidszorg Benin


Waarom hulp in de gezondheidszorg en vooral aan vrouwen en kinderen?
De gezondheidszorg is slecht, vooral in het noorden. Bij de vrouwen en kinderen is veel achterstand op het gebied van scholing en gezondheidszorg. Voor veel vrouwen is de zwangerschap en bevalling een periode met complicaties en soms levensbedreigende situaties. Dit is niet nodig, gezien de medische middelen, die echter in Benin niet voorradig zijn. De harde cijfers* zeggen veel:

*Bron: WHO, 2002, klik hier voor het volledige rapport

 

Daarbij realiserend dat lang niet alle kinderen geregistreerd staan en het dus lastig is om een volledig beeld te geven van de situatie, met name in de afgelegen dorpen waar nog steeds veel mensen niet bekend zijn en dus ook niet meegenomen worden in de telling.

 

Gezondheidszorg in het Atacora-gebied
De gezondheidszorg in het Atacora-gebied bestaat uit een ziekenhuis ‘Hopital de Zone’ in Natitingou (gebouwd in 1998 deels door de Nederlandse regering) met daaronder 17 regionale Health Centres. Hierdoor worden 166 dorpen van medische, vooral verloskundige hulp, voorzien. Sommige dorpen zijn tijdens de regenperiode niet of nauwelijks bereikbaar!

Health Centre Ieder Health Centre wordt bemand door een verpleegkundige of een verloskundige of een arts. De lokale, traditionele vroedvrouwen uit de dorpen worden bij het project betrokken en krijgen een voor hen aangepaste opleiding en verdere ondersteuning. Zij leiden de bevallingen in de dorpen. Er wordt gestreefd om 40% van de (risicovolle) bevallingen te laten plaatsvinden in de health centres met een gekwalificeerde verpleegkundige of verloskundige.

Sinds 1998 is ook onderlinge communicatie d.m.v. een radiosysteem op zonne-energie mogelijk tussen het ziekenhuis en de 15 health centres die geen telefoonaansluiting hebben.

Stichting Aktie Benin richt zich vooral op de regio Koutchagou in het Atacora-gebied. Onder ´Projecten´ vindt u uitgebreide informatie over onze werkzaamheden die wij samen met onze partner Kuweeri uitvoeren. We richten ons op de ondersteuning van het gezondheidscentrum en het bijbehorende laboratorium en de kraamafdeling. Daarnaast ondersteunen we projecten die voorlichting geven over het belang van gevarieerd voedsel, schoon drinkwater, vaccinaties en geboortebeperking.