Doneer

Ons werkgebied


Atacora
Stichting Aktie Benin richt zich op één van de armste streken van het land: het Atacora-gebied. Dit gebied ligt in het noordwesten van Benin aan de grens met buurland Togo. Natitingou is de provinciestad. 

 

De officiele taal is Frans, maar in de regio worden meerdere stammentalen gesproken. De bewoners leven vooral van de landbouw (veelal voor eigen gebruik ) en katoenteelt. De teelt van katoen levert zo weinig op, dat het nauwelijks nog loont. De grond in deze regio is zeer arm. Bovendien speelt de droogte een grote rol bij de lage opbrengst van de landbouwgewassen zoals mais, sorghum, yam, pinda´s, gierst en fonio. Verder worden er wat koeien, geiten, varkens en kippen gehouden.

 

Boukombé

Boukombé is één van de 9 gemeentes in het Département Atacora. De gemeente, zo groot als de provincie Utrecht, telt 60.000 inwoners, die verspreidt wonen in de 71 dorpen van de 7 arrondissementen. Vanuit Cotonou is de afstand tot Boukombé ongeveer 650 km.  

 

In Boukombé-Centre wonen 20.000 mensen. In het centrum vind je o.a. het gemeentehuis, het bureau voor toerisme, het postkantoor, een ziekenhuis, een lagere school, een kleuterschool, het College voor voortgezet onderwijs en sinds kort ook een internetcafé. De bewoners van Boukombé horen tot de Betammariba. De gemiddelde levensverwachting is 55 jaar. Een groot gedeelte van de bevolking is analfabeet, vooral in de dorpjes buiten het centrum.

 

landschap Boukombe met tata

 

In Boukombé is de levensstandaard laag. Verspreid in de dorpjes vind je de traditionele woningen van de Betammaribe, de Tata Somba, gemaakt van leem, gemengd met koeienmest.

 

Er is bijna nergens stromend water. Wel worden er de laatste jaren steeds meer waterputten geslagen, maar dat is een langdurig proces en omdat de regio in de bergen ligt, is het lastig om de juiste plek te vinden. Sinds een paar jaar beschikt het centrum van de gemeente over elektriciteit, maar die valt helaas nog regelmatig uit.