Pascalin verbannen

vrijdag 8 december 2006

Kouagou Pascalin

Even een voorbeeld wat Marjan en Jetse zoal tegenkomen. Marjan mailt:

Deze dame ? Pascaline KOUAGOU - heeft ruim een jaar geleden een kindje gekregen en heeft daar fistels aan over gehouden. Het is van kwaad tot erger geworden en sinds enige tijd lekt ze constant ontlasting uit haar vagina. Ze kan niet lopen van de pijn en de ontlasting loopt nu gewoon permanent naar buiten. Ze rolde naar ons toe.

Men heeft haar vanmorgen bij ons voor de deur gelegd en is gewoon weggegaan. Omdat ze zo stinkt is ze al maanden verbannen door haar man en haar familie. Vrouwen met fistels worden altijd verbannen en gestigmatiseerd alsof het AIDS pati?nten zijn. Nu heeft ze zoveel pijn dat buren het beter vonden haar naar elders te brengen in hoop op hulp.

Het eerste wat door me heen schoot: Stel dat ik die vrouw was, dat mij dit was overkomen omdat ik hier geboren zou zijn. Haar lijden is gewoon vreselijk, maar dat zien jullie wel aan de uitdrukking op haar gezicht.

We hebben nu gelukkig een budgetje voor dit soort zaken en haar vanmorgen naar Tanquieta laten transporten. Nu maar hopen dat daar op dit moment een arts aanwezig is die fistels kan opereren. Anders ziet het er slecht voor haar uit.