Doneer

Brug bouwen


Het vervuilde water bedreigt de bevolkingsgezondheid niet alleen doordat mensen het water drinken, maar ook doordat de bevolking door het water moet lopen om bijvoorbeeld het gezondheidscentrum te bereiken. In Koudahongou – één van de omliggende dorpen in de regio Boukombé – blijkt de gehele bevolking besmet te zijn met Schistosomiasis (vroeger Bilharzia), een ziekte van parasitaire wormen die leven in stilstaande waterpoeltjes. De besmetting komt voort uit het slechte drinkwater en door het feit dat de bevolking altijd door de rivier heen moest om ergens te kunnen komen.

 

Elk jaar in de moessonperiode overstromen de waterpoeltjes en vermengt het besmette water met het water in deze rivier. Daardoor leeft in de rivier o.a. de parasitaire worm die deze ziekte veroorzaakt.

 

SAB heeft daarom ingezien dat alleen het verstrekken van medicijnen niet genoeg is, maar dat de besmetting bij de bron aangepakt moet worden. Dit houdt in dat er naast schoon drinkwater ook een plek moet komen waar de bevolking met droge voeten de rivier over kunnen steken.

 

Naast het feit dat de brug de gezondheid van de bevolking zal verbeteren, geeft de brug ook een economische vooruitgang. Ondermeer is het voor de bevolking van dit afgelegen dorp makkelijker (zeker tijdens de moesson) om de lokale markten te bereiken. Daardoor kunnen ze geld verdienen om in het eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

 

In mei 200Opening brug lintje8 heeft Muttathara toegezegd dat zij de brug volledig wilde financieren. Op 10 juli 2009 was het zover. Op deze dag is de brug feestelijk geopend.

Opening brug

 

Met de realisatie van de brug hebben uiteindelijk vijf dorpen profijt van dit project, te weten Koudahongou, Koussetiégou, Koussédéngou, Kougnangou en Koumontchirgou. De bevolking uit deze vijf dorpen maken veelvuldig gebruik van de “hoofdweg” in de bergen en hoeven nu niet meer door het water heen om bijvoorbeeld bij het gezondheidscentrum te komen of om de markt te bereiken om hun spullen te verkopen.

 

SAB is verschrikkelijk blij met de goede steun van Stichting Muttathara en bedankt Muttathara voor de geweldige steun!!