Doneer

Ontstaansgeschiedenis


Hoe het begon

Marjan en Dodi

Marjan Kroone heeft altijd het gevoel gehad ooit nog iets te willen doen als vrijwilligster voor Afrika. In 1998 las zij het boek "Ervaring als basis", uitgegeven door de Nederlandse Bond voor Plattelandsvrouwen. Dit boek beschrijft op een positieve manier hoe de mensen in Afrika leven en bezig zijn vanuit een ontwikkelingspositie een beter bestaan op te bouwen.

In de zomer van 1998 werd Marjan Kroone gevraagd om met een gezelschap vrouwen mee te gaan naar Benin. De reis stond in het teken van ecotoerisme. Toch besloot Marjan niet aan deze reis deel te nemen; ze wilde niet als toerist naar het land, ze wilde er daadwerkelijk iets doen. In het verleden heeft Marjan in ziekenhuizen gewerkt en daarom was ze met name geïnteresseerd in de gezondheidszorg in Benin.

Via het Koninklijk Instituut voor de Tropen hoorde Marjan van een ondersteuningsproject vanuit Nederland voor Benin, het ABN-SSP. Dit project liep in het Atacora-gebied en was speciaal opgezet om een aantal Beninese artsen te leren hoe zij zelfstandig een ziekenhuis kunnen runnen. Tevens deed het KIT onderzoek naar de vrouwensterfte in Benin, met name tijdens en na de zwangerschap en bevalling. Marjan wilde iets gaan doen voor deze vrouwen en kinderen en wist met haar verhaal meerdere mensen in haar omgeving enthousiast te maken. Op 28 januari 1999 werd Stichting Aktie Benin officieel opgericht.

Op 1 januari 2002 werd het ABN-SSP project vanuit Nederland beëindigd. Het vertrek van deze belangrijke hulporganisatie bij meerdere projecten in Benin was voor de stichting een reden om met verhoogde intensiteit door te gaan. Het aantal westerse hulpbronnen neemt af terwijl hulp nu en in de toekomst nog steeds hard nodig is.