Bezoek aan het CSSK

zaterdag 2 februari 2019

Vrijdag 8 februari was Marjan voor het eerst weer op het CSSK in Boukombe. Hieronder een kort verslag van haar eerste indrukken.

 

"Het eerste wat me opvalt is dat het ontzettend druk is met de zieken (ivm hun privacy daar geen foto´s van gemaakt). We hebben nu zelfs TWEE artsen onder het personeel, dus daarmee kunnen we gelukkig veel zieken helpen. Een arts is al met pensioen en draagt zijn ervaring over aan de kersvers afgestudeerde dokter uit het Zuiden. Dat gaat hardstikke goed en is leuk om te zien!

 

  

 

Ik moet zeggen dat het me wel ongelooflijk zwaar valt. De hitte, constant droge mond en neus, het stof, de elektriciteit die steeds uitvalt als je hem het hardste nodig hebt- bijvoorbeeld tijdens de siësta op het heetst van de dag. Daarnaast al dat gedoe met je water filteren en je zaklantaarn meeslepen want als je naar buiten gaat op het toilet en het buitenlicht valt uit vind je niet makkelijk de weg naar binnen. Zelf als ik naar de slaapkamer of "buiten keuken" loop neem ik dat ding mee- voor je weet maar nooit.

 

Maar dan dat laboratorium.....wat draait dat geweldig! In 2018 hebben in totaal 3.943 mensen het labo bezocht, waarvan 47 mensen via een ander ziekenhuis zijn gestuurd ivm analyses die wij wel doen en elders niet.

 

De totale omzet was 13.166.500 FCFA (ruim 20.000 euro), waarvan 2.055.500 FCFA (ruim 3.000 euro) als reductie gegeven aan de heel erg armen. Super mooie resultaten waar ook andere delen van het ziekenhuis baat bij hebben! Ik vroeg wat de grootste verandering is sinds ons vertrek aan analyses. Het antwoord daarop: het aantal mannen dat HIV aanvraagt. In 2018 totaal 156 mannen."