Kerstkindje

maandag 25 december 2006

Dochter van Tchéta na keizersnede Dochter van Tchéta na keizersnede

Het is heel gek, maar ieder jaar is er met Kerst iets met een kindje dat dood gaat als we niets doen, zo ook dit jaar.
Dit was natuurlijk allemaal gaande op eerste Kerstdag, toen Marjan en Jetse net gezellig wilden gaan eten met de meiden en de sage femme Adele zou ook komen. Ze kwam wel, maar om het etentje te verstoren, ha,ha.
Nee hoor, Adele had het volgende probleem.

Keizersnede:
Tchéta is 18 jaar, het is haar eerste kind, stuitbevalling, geen mogelijkheid te keren, te lang in de weeën, te nauw, vruchtwater gebroken, meconium mee in het vruchtwater en uiteraard zo arm als Job in zijn arme dagen.
Niet officieel getrouwd, maar papa zat wel in zak en as te wachten voor de maternit?. Marjan vroeg hem als eigen bijdrage het entreebillet te betalen van Tanquieta (3 EURO), immers hij had ook al betaald voor de bevalling in Boukomb? maar er moet nu eenmaal wat eigen bijdrage bijzitten als wij helpen, al zijn het maar een aantal eieren. Nou dat zou hij regelen met zijn familie. Alles in orde gemaakt en de ambulance mocht weer gaan rijden. Tch?ta is dus met spoed naar Tanquieta gebracht voor een keizersnede.

Marjan en Jetse zijn op kraamvisite geweest in Tanquieta en zie de foto, deze prachtige dochter is het resultaat.
Maar, zo hoorden ze, als ze haar niet gestuurd hadden dan hadden ze het beiden niet overleefd. Het kind had nooit het baringskanaal kunnen passeren. De moeder is nog erg zwak en moet nog minimaal 5 dagen blijven. Dochterlief heeft nog geen naam, het is hier gebruikelijk deze pas te geven als men vertrouwen heeft dat het in leven blijven. En bovendien mag papa niet bij het kind, mannen zijn ten strengste verboden op de kraamafdeling in Tanguieta. Alleen Jetse mocht natuurlijk wel, als zeer bekende blanke man.