Doneer

Laboratorium Boukombé


Op 1 januari 2006 is het nieuwe laboratorium in Boukombé onder leiding van FSAB (Jetse Postma) van start gegaan. Dit laboratorium zorgt er voor dat artsen, verloskundigen en verplegers nu betere diagnoses kunnen stellen en patiënten kunnen daardoor sneller en doeltreffender worden geholpen. Er wordt veel gebruik gemaakt van het laboratorium.


Wat is een gezondheidscentrum zonder laboratorium?
Werden in het verleden veel ziektebeelden zonder diagnose verondersteld en vervolgens behandeld, nu wordt door onderzoek een ziektebeeld al dan niet bevestigd. De kans dat een patiënt verkeerd wordt behandeld is hierdoor enorm gereduceerd. Daarnaast scheelt het uiteraard ook in de kosten, aangezien er geen onnodige medicijnen worden voorgeschreven.

 

Na 4 jaaOfficiële overdracht aan de staat op 17 dec 2009r intensief samenwerken en opleiden is met ingang van 1 januari 2010 het laboratorium van Boukombé officieel overgedragen aan de staat. FSAB verzorgt alleen nog technische ondersteuning en voor enkele bepalingen zijn ook nog chemicaliën nodig vanuit Nederland.

 

De inkomsten van het laboratorium zijn op dit moment dusdanig dat de structurele kosten in principe betaald kunnen worden. De inkomsten van de laatste jaren laten een stijgende lijn zien (2007: €2.342 - 2008: €2.512 - 2009: €3.266). Het personeelsbestand komt inmiddels ook volledig voor rekening van de regering, dus met vertrouwen hebben we de sleutel overgedragen.

 

Lees hier wat er binnen dit project allemaal is gerealiseerd.