visite en wormen

dinsdag 27 oktober 2009
Veel gebeurd de afgelopen weken, dan heb je geen tijd om een column te schrijven. 3 weken later is je emotie verdwenen, maar toch.
Internaat
We hebben twee nieuwe meiden op het internaat. Colette, haar geschiedenis kun je lezen onder nieuwtjes, en Bénédicte.
 
Deze dame heeft het afgelopen jaar haar BEPC diploma gehaald (MAVO niveau) en had een 14,47/ 20 gemiddeld. In NL zeg je dat is mooi, hier in Boukombé op de publieke school gil je: "Dat is fantastisch!!"
 
 Haar moeder is op zeer jonge leeftijd zwanger geworden van een medestudent, papa zei dat het niet van hem was en heeft haar laten zitten. OPA!! heeft toen zichzelf aangemeld als vader zodat de kleine een achternaam zou hebben van een vader......
 
Later heeft de moeder toch een echtgenoot gevonden, echter die wilde wel de moeder maar niet het kind. Bénédicte is dus opgevoed en opgegroeid bij haar grootouders, laatste jaren bij haar grootmoeder. Haar moeder woont in een ander dorp. Nu is haar grootmoeder gestorven, dus niemand meer die voor haar kan zorgen of haar schoolgeld of schriften kan betalen, dus ze woonde bij een tanti.  Geneviéve zat bij haar moeder in de klas dat ze zwanger werd en Viefje is pas 30!
 
Al met al twee meiden die al het een en ander hebben meegemaakt maar vastbesloten zijn iets van hun leven te maken.  We zijn erg blij met ze.
 
De andere vier zijn met goede moed weer serieus aan hun studie begonnen en ik denk dat de 6 meiden het goed kunnen vinden en veel aan elkaar gaan hebben de komende jaren.
 
In Natitingou is nu eindelijk de rust weergekeerd wat betreft onze drie dames die de secretaresse – opleiding gaan doen. Agnes en Colette zitten nog steeds op het internaat bij de nonnen. Martine hebben we jammer genoeg toch elders onder moeten brengen. Ze is voor de tweede keer ziek geworden en de nonnen vinden niet dat ze iemand op het internaat moeten herbergen die steeds ziek is. Ik denk persoonlijk dat de tweede crisis een gevolg was van alle stress, dus ze woont aan de andere kant van de grote weg, maar wel op loopafstand van school, waar ze dagelijks met Agnes en Colette haar lessen kan volgen.
 
Visite
Jetse zijn broer en gezin zijn 10 dagen op vakantie in Benin. Ze maken een rondreis en uiteraard komen ze ook weer op bezoek in Boukombé. Voor ons heerlijk even wat “eigens” over de vloer te hebben. Helemaal enthousiast over het werk dat nog gedaan moet worden op Koutchagou vind Djoerd het jammer dat hij ‘tussen twee banen zit’ anders kon hij mooi een maandje komen helpen. Maar desalniettemin toch nog tijd gevonden om samen de laatste loodjes van de elektriciteitsaansluiting met de generator in orde te maken. En wat is er nu leuker dan twee broers aan het werk te zien!
 
Honden
De honden doen het goed, behalve dat de twee kleine nu weer vol met bulten zaten waar – ongelooflijk vies - allemaal wormen uitkomen als je er op drukt, geen pus maar wormen! En dikke gaten laat het achter. Aldo zijn zakje is helemaal vervormd hierdoor.   Ik ben dus nu steeds aan het wormen persen en wonden verzorgen. Ongelooflijk dat dit allemaal bestaat.
Nou dit was even een berichtje uit Boukombé anders denken jullie dat we niet meer in leven zijn,
Allemaal een dikke knuffel of hartelijke groet,
Marjan Kroone