Kritische blik

zaterdag 4 juli 2009
We hebben – waarschijnlijk als enige gezondheidscentrum in heel Benin - betegelde douches en toiletten in Boukombé. Afgelopen week fietst Jetse naar huis vanaf het labo en wie staat er tegen de muur van hospitalisatie aan te piesen, terwijl de toiletten 5 meter verder staan……….. onze dokter!!
Dan loop je langs de Mairie – het gemeentehuis . Daar stonden al 4 toiletten die nooit en te nimmer gebruikt werden, maar nu wordt er een nieuw gemeentehuis gebouwd met wederom 4 toiletten. Deze zijn al klaar, dus 8 wc’s aan naast de werkplek. Je zou zeggen: voorbeeld functie dus super. Nou ze poepen en piesen achter de muur van de toiletten bij het  gemeentehuis, de gewezen verpleegkundige net zo hard als de rest.
Dan word ik zo moedeloos, vooral als je bedenkt dat we een heel nieuw outreach programma gaan starten. We beginnen aankomende donderdag, in samenwerking met de staat. We gaan 14 zeer afgelegen dorpen bezoeken de komende drie maanden. Mensen die niet of nauwelijks naar gezondheidscentra kunnen komen.
Voorlichting over hygiëne, waarom schoon drinkwater, noodzaak gebruik van toiletten !!! – die ga ik geven. Dan gaat de opticien mee voor de oogcontrole, een verloskundige voor de zwangere vrouwen en een verpleegkundige voor de kinderen en oude van dagen die niet ver kunnen gaan. Dit plan is samen met de bewuste arts van het centre opgesteld………….ooooooooooooh
Maar nu vanmorgen, ik moet schuld bekennen. Iedere zaterdag verschoond Jetse het bed en ik was dan de lakens en alle andere dingen die ik niet door Nicaise gewassen wil hebben. Dit is lichamelijk behoorlijk zwaar maar ik vind het gewoon heerlijk om iets te kunnen doen waar ik niet bij na hoef te denken. Ik moet alleen zorgen dat mijn honden er niet met de was of de tuinslang vandoor gaan, want die lopen dan altijd gezellig bij me. Zo van oooooooo het is zaterdagochtend en vrouwtje zit niet achter de computer en gaat niet weg, een beetje waterlol trappen met elkaar.
Maar goed, aan het einde heb ik twee grote cementbakken vol met vies water die – als ik het wil doen zoals ik zelf voorlicht !!!- door de gootsteen moeten worden afgevoerd. Immers als ik het water af laat lopen op het terrein dan komen er zoveel muggen op af die dit gebruiken als broedplaats – grotere kans op malaria – .  Dit betekent wel dat ik dan met emmers de betonbakken moet leeg scheppen……. En ik ben al zo moe van het water dragen en wassen en….. er zijn al zoveel muggen, dus wat maakt dat beetje extra nog uit denk ik, en jawel, al het water gewoon eruit kieperen op het terrein…. FOEI !!!
Da n onze honden, er staan 5 emmers water verspreid over het terrein zodat ze altijd kunnen drinken en alle emmers zijn ’s morgens half leeg. Maar onze lieve Blanche – de pup van drie maanden die inmiddels net zo roodbruin is geworden als haar pappie :-) - duikt iedere keer als ze uit is geweest – en dus een zeer vieze onderkant en poten heeft – vrolijk in de drinkemmers.
Geloof me, 5 x 10 liter water slepen iedere dag is voldoende sport voor mij, dus ik laat het maar. Geen schoon drinkwater meer voor mijn honden. Ja, de eerste paar uur misschien...Worminfecties gratis verkrijgbaar….  Voor klachten meld je je maar bij de fokker zeg ik tegen Jetse…………
 
liefs, Marjan