Kerstgroet en vooruitblik

vrijdag 21 december 2007
2007 is voorbij gevlogen.
 
Doordat ik de laatste maanden in Amsterdam heb gewoond is het hele hectische van werken in Benin zo sterk naar de achtergrond gedrongen dat het me soms zelf vreemd lijkt om weer naar Benin te gaan. Vreemd om straks weer geconfronteerd te worden met de grote en kleine problemen, de onbegaanbare wegen, de zandstormen, het steeds wegvallen van elektriciteit en telefoon, patiënten die 4 uur moeten wandelen om bij je te komen en de corruptie. Maar daarnaast is er de hartelijkheid, vriendelijkheid en warmte die je dit alles weer doen vergeten.
 
Het verlangen om terug te gaan is absoluut niet verdwenen. Het eten hier is ongekend luxe, de mensen op mijn pad zijn zo lief, de tram en trein brengen mij binnen de kortste keren waar ik wezen wil, het is heerlijk om bij onze kinderen in de buurt te zijn, maar de noodzaak van onze aanwezigheid is zoveel groter in Benin. Bovendien mis ik het om steeds weer uitgedaagd te worden en oplossingen te moeten bedenken voor allerlei onvoorziene omstandigheden.
 
Het waren leuke maanden, zoveel geleerd, deze cursus is echt een aanrader voor iedereen die in de medische sector in de tropen wil gaan werken. Ik heb er zin in om weer te beginnen en een doorstart te kunnen maken met Boukombé Centre en daarnaast een nieuw project op te gaan zetten in Koutchagou. Met de bagage van de afgelopen jaren, de aanvullende info van de cursus en … minstens zo belangrijk, met een partner die met ons samen de gezondheidszorg betaalbaar, bereikbaar en aanvaardbaar wil maken voor de bevolking, door de goede dingen van Afrika te mixen met het goede uit Europa. We gaan u binnenkort uitgebreid informeren op de site over de uitbreiding van dit gezondheidscentrum.
 
Het gaat een goed 2008 worden, we hebben er alle vertrouwen in, niet alleen hier in Nederland met al die fantastische medewerkers, iedereen die zich steeds maar weer belangeloos inzet, maar ook in Benin!
 
Lieve mensen, het jaarverslag is iets verlaat, dat komt in januari. Maar toch kunt u al veel nieuwtjes van de site halen want we zijn druk bezig de info bij alle projecten aan te passen.
 
Jetse is op dit moment over uit Benin, zodat we als gezin Kerst kunnen vieren, en wij willen samen iedereen heel, heel hartelijk bedanken voor al het goede dat u ons gegeven heeft, op welke manier dan ook. Uw bijdrage geeft ons moed en vertrouwen om verder te gaan.
 
Samen kunnen we de wereld een beetje mooier maken. Perfect zal hij nooit worden, maar ieder lichtje dat schijnt is als een troostend woord, een helpende hand, is een blijk van liefde voor elkaar en maakt het levenspad van de mensen die niet zelfstandig uit het donker kunnen komen weer begaanbaar.
 
Wij wensen iedereen heel fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2008 toe.
 
Jetse en Marjan