2007 wk13 De container en verkiezingen

maandag 26 maart 2007

Zelfs voor Bruno een speeltje

Nou de container is gearriveerd, jullie hebben al kunnen lezen wat een heerlijk iets dat is in de laatste nieuwtjes. Voor iedereen zit er iets bij, zelfs voor Bruno, onze hond, zat er een kadootje in de tas.

De verkiezingen.
Het leven ligt hier totaal lam. Iedereen is alleen maar druk in de weer met de verkiezingen van de deputies. ik zal uitleggen hoe hier campagne gevoerd wordt. Dat gaat echt een beetje anders dan in NL. Met vrijwel alleen maar analfabeten die niet kunnen lezen en schrijven, en ZONDER televisie uiteraard. Nou geloof me, dat is heel lastig.

Er zijn 15 kandidaten hier in de regio. Maar slechts drie die een kans maken. Of het recht op deputie voor de regio vervalt, als ze niet het minimale aantal stemmen behalen en de bevolking teveel verdeeld blijkt te zijn.

  • Iedere kandidaat heeft een heel groot aantal ‘hageprekers’’ die voor hem de dorpen afgaan.
  • Die hageprekers gaan in groepjes vooruit en hebben heel goed in hun hoofd zitten wat de kandidaat weet, wil voor de toekomst en – heel belangrijk – wat hij al heeft gedaan voor de regio. Ze proberen ook altijd een positief voorbeeld uit het dorp zelf te brengen, dat spreekt mensen het beste aan.
  • Natuurlijk zitten er hageprekers van de andere partij onder de groep luisteraars om te horen wat er gezegd wordt en om gemene vragen te stellen.
  • Mensen komen niet zomaar voor politiek naar een bijeenkomst, want de campagne duurt maar een maand dus de bijeenkomsten beginnen ’s morgens om 7 uur en zijn om 3 uur ’s nachts een keertje klaar. Dus in ieder dorp wordt er eerst aangekondigd dat er een ‘’hagepreker’ komt en dat iedereen die komt luisteren Tchouk en eten krijgt. Onkosten nummero 1
  • De hageprekers moeten zich verplaatsen. Diegene die een brommer hebben kunnen zich makkelijke verplaatsen, maar heel veel hebben of LENEN een fiets om de dorpen af te gaan. Die dingen gaan onderweg kapot vanwege de barre omstandigheden van de wegen. Mensen krijgen een ongeluk omdat ze te lang in touw zijn, benzine kosten et cetera. Onkosten nummer 2
  • Hebben de hageprekers hun voorlichting gedaan, dan komen ze later terug MET de kandidaat. Ook dan is er weer eten en drinken en aan hem kunnen dan allerlei vragen worden gesteld. De kandidaat moet zijn verhaal ook doen. De hageprekers blijven dan achter om een ieder die op deze kandidaat wil stemmen de plaats aan te wijzen op een voorbeeld stembiljet, waar ze hun vingerafdurk moeten zetten, ze kunnen immers niet schrijven of lezen.
  • Wordt de lay-out van een stembiljet gewijzigd voor de verkiezingen dan heb je een giga probleem, dat moge duidelijk zijn.
  • Dan de dag en nacht voor de verkiezingen, dan wordt er niet geslapen, dan gaan kandidaten en hageprekers hun laatste ronde doen. OVERAL. De hageprekers weer de hutten bij langs. de kandidaten weer de grote dorpen bij langs. Steeds maar weer uitleggen waar die duim geplaatst moet worden.
  • En dan het moment suprème, er staan mensen om te controleren of er niet gefraudeerd wordt, voor wat dat waard is, en mensen die er op toezien dat er niets veranderd is op de stembiljetten en eventueel weer aan geven waar de kiezers moeten duimen…
  • Kanttekening is dat de president campagne voert voor alle kandidaten van zijn partij en ook uitlegt aan het volk dat het voor hem alleen maar mogelijk is om al het goede te doen voor hen als hij deputies heeft die van zijn partij zijn. En dan de grote verrassing afgelopen zaterdagavond, toen bekend werd dat de verkiezingen die zondag 25 maart gehouden zouden worden en verplaatst zijn naar a.s. zaterdag.

We wachten maar af wat er gaat gebeuren, maar nog nooit is het zo chaud geweest hier in de regio.

FSAB is inzet voor de vragen aan de kandidaten. Wat hebben jullie gedaan om diegene te helpen die ons willen helpen.

Maar dan nog, Jetse en ik weten wie goed zou kunnen werken voor deze regio, maar we hebben er eigenlijk geen vertrouwen in dat er wat gaat veranderen. We hopen het, dat is wat anders, maar eerst zien dan geloven in dit geval.

Er wordt in de dorpen teveel gestrooid met geld en eten door kandidaten die zich gesteund weten door de regering en andere rijke mensen – hoe meer hoe beter -.

Emily Dickinson schreef ooit:

De toekomst sprak nog nooit
Noch zal hij, als de stomme
En klank als teken geven
Van zijn afgrond die nog komt

Maar als het nieuws gerijpt is
Meldt hij het aan – in daad
Verhindert voorbereiding
Ontsnapping of surrogaat

Hem laat het onverschillig
Offer of ondergang
Zijn taak – slechts uit te voeren
Wat noodlot – seint – aan hem.

Liefs, Marjan