Outreach weer begonnen

dinsdag 19 oktober 2010
Boukombé, Centre de Santé, Santé, Bénin, Centre de Santé •la Solidarité• de Koutchagou, CSSK, éducation, gezondheidszorg, health, health care, health centre, education, scholing, women empowerment, children, FSAB, SAB, KUWEERI, Benin, mairie, ONG, NGO, HIV, docteur, médecin, médical, vrouwen

Nadat Albert vorige week vertrokken is voor de opticienopleiding in Bamako gaat hier een en ander weer ‘normaal’ worden na alle regens. Dus vandaag de eerste Outreach gedaan na twee maanden regenstilte en wat doe ik dat toch altijd met plezier !

Vandaag naar Kouwetakouangou geweest en OF het nodig is !
In totaal 115 zieken behandeld en daarnaast 12 prenatale consultaties verricht. Om 8 uur vertrokken we en om 10 uur waren we ter plaatse. 27 km gereden in 2 uur tijd . Viefje was op de motor en gaf de pijp aan Maarten na 1,5 u. Lazare mocht de rest rijden over rotsen en door paadjes met dikke modder sporen. Een ramp om te rijden op een motor. Het was te zwaar voor deze dame die slechts 50 kg weegt en waar ik mijn petje voor afneem, want steeds vraag ik me af hoe ze in vredesnaam die moto op zo´n weg in bedwang kan houden… Ik heb vier wielen nodig en anders ga ik wel lopen :)
Maar op de terugweg zei ook de Nissan toedeloe en ‘bekijk het maar’ en warempel we konden twee keer die zware kar de berg opduwen terwijl Pierre in standje één over de rotsen en keien manouvreerde. Eigenlijk wel logisch met hellingen tussen de 8 en 15% en na de Outreach hadden we, buiten 6 personen in de auto en alle medicijnen en dergelijke, ook nog eens een paar honderd kilo mais en sorgho achterin liggen. Want mensen die geen geld hebben, de eigen bijdrage van 0,75€, mogen in natura betalen.
Onze nieuwe verloskundige Micheline ging voor het eerst mee en ze was helemaal verbaasd. Een paar keer zei ze : Bij ons in het zuiden , daar werken we niet he, dat is makkelijk, wat is het daar rustig en gemakkelijk. Maman u moet de televisie (van Benin!) uitnodigen voor de Outreach, mensen in Benin weten niet wat ze zien, weten niet dat dit bestaat….
Nou, ook zij was gelukkig met 12 Prenatale Consultaties en ze heeft keurig voorlichting gegeven over het gebruik van muskietennetten, al was ze eerst wel wat lacherig toen ik zei da de vrouwent, indien we dit niet uitleggen, de plastic zak met muskietennet en al, als ‘hebbedingetje’ in de Tata verdwijnt….
Toen we aankwamen bleek dat Micheline de prenatale consultaties in de KERK moest doen. Ze was lichtelijk ontdaan en zei: dit kan niet, waar moeten de vrouwen liggen? Ik heb geen onderzoekstafel. Nou meid, gewoon op een stenen ´bankje´ en licht heb je via de ´clostra´s´ (stenen met openingen). Zo grappig dat iemand uit Benin zelf niet gewend is onder deze omstandigheden te werken. Maar, ze pikte het gelijk op en huppekee, moeders onderzoeken, kinderen inenten, geen probleem.(Zie foto van de bankjes als we aan het eten zijn)
Hieronder wat foto’s om een impressie te geven. Jammer genoeg maak ik nooit foto´s als we aan het werk zijn, want geloof me, 115 mensen zien op een dag is heel veel werk, dan denk je niet aan foto´s maken.

 jongens maken houtbrug in de modder aankomstoma met kleindochter op zijn paasbest

Micheline gaat het muskietennet uitleggenplank fungeert als matras tijdens demonstratieNa afloop eten in de kerk