eerste regens

vrijdag 21 mei 2010
Boukombé, Centre de Santé, Santé, Bénin, Centre de Santé •la Solidarité• de Koutchagou, CSSK, éducation, gezondheidszorg, health, health care, health centre, education, scholing, women empowerment, children, FSAB, SAB, KUWEERI, Benin, mairie, ONG, NGO, HIV, docteur, médecin, médical, SANTE

Na een heleboel administratie, extra bezoek aan Nederland ivm TV-opnames en een totaal onverwachte fondsenwerving voor een ambulance, komt alles nu een beetje in een rustiger vaarwater. Gelukkig, want ik heb het idee dat het allemaal niets opschiet, dat de tijd door mijn handen glipt. Dat is natuurlijk niet zo, en  voor Afrikaanse begrippen gebeurd er helemaal giga veel, maar toch.

Niet alleen in Nederland merk je dat het zomer wordt. Ook bij ons. De dagen lengen. In de winter hebben we zon van 6u45 – 18u45 . Nu hebben we al licht om 6u15 en om 19u15 gaat de zon pas onder. Klinkt idioot, maar dat half uur ’s morgens en ’s avonds is ozo prettig. Je kunt eerder met de honden weg en ’s avonds ben je voor het donker thuis en niet met het donker.
Echter als ik ’s middags mijn kantoor induik, met airco omdat het buiten niet te harden is en de computers en kopieermachine zichzelf platgooien omdat ook zij oververhit raken, dan denk ik ja……..
Soms zijn er mensen op bezoek die vinden dat de siësta hier verloren tijd is, de economie niet opgang komt omdat onvoldoende gebruik gemaakt wordt van de beschikbare werktijden. Maar als je hier woont en iedere dag moet werken in die hitte, dan heb je die siësta gewoon nodig, anders ben je nog weer 10 jaar eerder dood dan de statistieken aangeven...
Ik merk aan mijn lijf dat ik ook wat meer pauze moet gaan nemen, mijn tempo nog meer moet gaan aanpassen, anders gaat het niet goed en dan wordt het uiteindelijk niets. Gelukkig geeft werken op mijn redelijk koele kantoor me meestal het gevoel van pauze en zijn er altijd meters administratie weg te werken.
Dus die boeren op het land, die op dit moment toch niets kunnen doen omdat het nog te droog is, ik snap het helemaal als ze wat hangen en zitten in de schaduw van een grote boom. Ze kunnen niets anders dan alleen hun dingetje. Zijn niet geschoold, niet multitasking opgevoed, hoeven en kunnen geen huizen verbouwen, wegen aanleggen, administratie doen, schoonmaken zonder schoonmaakmiddel en noem maar op. Ze kunnen niet anders dan wachten totdat het weer hen toestaat hun jaarlijkse taak weer uit te voeren, zoals het al eeuwenlang gaat.
Het is alleen jammer dat de taken qua sekse zo strikt gescheiden zijn. Anders zouden de mannen de vrouwen wat kunnen ontlasten met hun taken tijdens de droge periodes. Echter straks in de regenperiode wordt er kei en keihard op het land gewerkt, door vader, moeder en de kinderen. Men komt niet naar de kliniek voordat men half dood is en vrouwen bevallen thuis of op het land. Er is nergens tijd voor, niet voor school, niet voor prenatale consultaties, niet voor wat dan ook. Er moet gezorgd worden dat er weer mais en sorgo in de schuur komt. Maar, juist dan loopt iedereen allerlei infecties op, door de ondervoeding die enorm toeneemt omdat er geen voedsel is voordat men kan oogsten, men buiten slaapt en bloot wordt gesteld aan vervelende dingen zoals bilharzia, malaria en al dat soort ziektes, die met name kinderen en vrouwen nog meer verzwakken.
Op dit moment is het reeds gedaan met de toch al zo beperkte keuze aan groente en fruit op de locale markt. De eeuwige tomaten, uien, knoflook en mango’s worden gereduceerd naar alleen uien en knoflook en als we tomaten door onze macaroni doen dan is dat uit blik. En ik bedoel een heel klein blikje tomatenpuree, je kent ze wel, in NL de smaaktoevoegers……. Veel anti-oxidanten denk ik dan maar, dus in ieder geval goed tegen kanker………
liefs,
Marjan
(www.twitter.com/MarjanKroone)