Doneer

Laboratorium - Geschiedenis


Geschiedenis Actueel Toekomst

Laboratorium

Het nieuwe laboratorium onder leiding van SAB is op 1 januari 2006 van start gegaan. In de eerste 2 maanden zijn al 565 bepalingen gedaan, terwijl er in het oude staatslaboratorium in de laatste 4 jaar gemiddeld 261 bepalingen in 1 jaar zijn gedaan! Deze toename zorgt ervoor dat het werk van de arts, verloskundigen en verplegers veel beter ondersteund kan worden door het laboratorium. Patiënten kunnen nu veel sneller en doeltreffender worden geholpen. Werden in het verleden veel ziektebeelden zonder diagnose verondersteld en vervolgens behandeld, nu wordt door onderzoek een ziektebeeld al dan niet bevestigd. De kans dat een patiënt verkeerd wordt behandeld is hierdoor enorm gereduceerd. Daarnaast scheelt het uiteraard ook enorm in de kosten, aangezien er geen onnodige medicijnen worden voorgeschreven.

   

Laboratorium
Wat is een gezondheidscentrum zonder laboratorium? Een gerichte medicatie door arts of verpleegkundige is alleen mogelijk wannneer je specifiek onderzoek in een laboratorium kunt doen. Er was een klein gebouwtje ingericht als lab, maar dit gebouw was in zeer slechte staat en gaf te weinig mogelijkheden om de noodzakelijke onderzoeken goed uit te kunnen voeren. Denk daarbij onder meer aan bloed- en urineonderzoek, malariatesten en bloedtransfusies. SAB heeft er voor gezorgd dat er een nieuw en groter lab kon worden gebouwd met elektriciteit, water en de gehele inventaris. Het nieuwe lab is op 1 januari 2006 van start gegaan onder leiding van Jetse Postma.

   

Watervoorziening
Schoon water is natuurlijk een eerste vereiste. Regelmatig kwam er geen drup water uit de enige kraan op het terrein van het CdS. Onvoldoende druk was hiervan de oorzaak.

SAB heeft met financiële steun van het Nederlandse consulaat in december 2005 een watertoren laten plaatsen om dit probleem op te lossen. Het reservoir met een capaciteit van 8000 liter wordt gevuld wanneer er voldoende druk is en voorziet in de waterbehoefte tijdens droge periodes.