Doneer

Laboratorium - Actueel


Geschiedenis Actueel Toekomst

Het laboratorium loopt goed. Het wordt intensief gebruikt, vooral het parasietenprogramma is een heel groot succes. Alle kinderen van 0-12 jaar kunnen voor 0,75 Euro hun bloed en ontlasting laten controleren op parasieten. Voor de medicatie wordt dan maximaal nog eens 0,75 Euro betaald. Dit programma wordt zwaar gesponsord door Muttathara en NASF (het Nederlands Albert Schweitzer Fonds) maar de resultaten zijn ongekend en we kunnen dagelijks veel mensen, vooral kinderen helpen.

Eigenlijk is deze regio een staalkaart van tropische parasieten en het is een genot om analyses te doen en zoveel verschillende soorten te vinden. Niet mooi voor de zieke natuurlijk, maar dit onderzoek betekent wel dat we heel gericht kunnen diagnostiseren en behandelen. Zonder labonderzoek worden mensen soms jarenlang behandeld voor parasieten die ze niet hebben en degene die wel aanwezig zijn verspreiden zich intussen naar allerlei organen.

 

Het komt voor dat mensen bij ons komen op verdenking van TB en uiteindelijk blijkt dat zij hun longen vol hebben met Ankylostoma. Nogal een verschil, maar qua klinische verschijnselen is het in deze fase moeilijk onderscheid maken, dus het laboratorium is onmisbaar.

 

Nog blijkt in de praktijk dat de 1,5 Euro voor de boeren soms een te groot bedrag is. Dan komen zij later in het jaar betalen – hetzij alsnog met geld, hetzij met eieren of andere producten.

Tevens is Jetse bezig met het opleiden van twee analistes in het regiodorp Boukombé.

 

                     

Guinevieve doet een hCG                    Hortence vult een leuco uit

 

 

                       

10 malariatesten 7 positief                     De lesmicroscoop is

                                                             platina waard