Doneer

Organisatie gezondheidsposten


 

In de commune Boukombé is er vanuit de overheid in elk district een gezondheidspost geïnstalleerd, in totaal zeven. Het grootste is het Centre de Santé  (CdS) in Boukombé Centre, waarbij naast de polikliniek ook opname capaciteiten zijn. Daarnaast is in het district Natta een privékliniek aanwezig, opgericht in 1999 door de locale ONG (organization non gouvermentale) Kuweeri.

 

Door de hele regio zijn op al deze posten, hoewel soms zeer klein en beperkt, bevallingen mogelijk. Dit ondanks het feit dat – behalve op het CdS – geen voorzieningen als stromend water en elektriciteit aanwezig zijn. Het is te waarderen dat de overheid door verplichte detachering zorgt dat er personeel naar dit weinig aantrekkelijke gebied gaat. Iedere twee jaar wisselt echter het personeel; verpleegkundigen of verloskundigen hebben namelijk geen enkel verlangen om in een afgelegen en onontwikkeld gebied zoals Boukombé te werken. Dit komt de motivatie niet ten goede en aangezien de salarissen niet hoog zijn en de uitbetaling soms erg lang duurt, wordt er regelmatig gestaakt.

 

In de praktijk zijn daardoor de staatsverloskundigen alleen op het CdS in Boukombé Centre. De andere verloskunde afdelingen zijn in het gunstigste geval bemand met een verpleegkundige die een kraamaantekening heeft.

 

Klik hier om terug te gaan naar Verloskundige/reproductieve zorg