Scholing in Benin, een lange weg te gaan

dinsdag 4 januari 2011

Hoe kunnen de mensen in dit land ooit goed opgeleid worden? De kerstvakantie is maandag 3 januari afgelopen dus alle kids weer naar school. Ook onze meiden naar de middelbare school.

Maar…. Over drie maanden zijn er presidentsverkiezingen en de leraren worden ingezet om stemmen te halen voor hun kandidaat. Voorlichten en stemmen winnen gaat hier nog steeds mondeling onder de Mangoboom.
 
Dus toen onze meiden gisteren naar school gingen, wordt er doodleuk tegen ze gezegd dat ze vrijdag maar moeten terug komen om te kijken of de leerkrachten er weer zijn. Zo niet, dan zijn ze er waarschijnlijk volgende week maandag weer! Helaas is er zo altijd wel iets waardoor ze na de vakanties een week later beginnen dan aangekondigd. En dat terwijl er al zolang vakantie is (oa 3 maanden grote vakantie) en weinig tijd overblijft voor het lesgeven.
 
Deze leraren horen dan een voorbeeld te zijn voor de toekomstige leiders van het land… Het wordt de jeugd helaas met de paplepel ingegoten dat regels er zijn om overtreden te worden.
 
Nog een paar schrijnende voorbeelden die het beeld niet echt rooskleuriger maken (maar helaas wel de harde werkelijkheid zijn):
  • De regering treedt vaak niet op tegen leerkrachten die meisjes misbruiken. Sterker nog: de leraar wordt overgeplaatst en de meiden worden van school gestuurd omdat ze zwanger zijn;
  • Examens worden met regelmaat verkocht voor geld of sex;
  • Gemiddeld staken ze 4 maanden per jaar oa omdat ze geen of maar deels een salaris krijgen (evenals in de gezondheidszorg). Tijdens deze periode geven de leerkrachten wel les op prive scholen en verdienen ze s avonds het geven van bijles;
  • In het noorden zijn vrijwel geen opgeleide leerkrachten te vinden ook mede door de arbeidsomstandigheden (in de dorpen veelal simpele schooltjes met rieten overkapping);
  • Ouders houden hun kinderen rustig een maand thuis om te helpen bij de katoen oogst;
  • Universiteiten beginnen – afhankelijk welke faculteit – tussen november en eind december terwijl dit officieel september is.

En dan praat ik nog niet over de problematiek van ziek zijn of worden, wat hier zo frequent aanwezig is door slechte voeding, slechte hygiene en het ontbreken van goede gezondheidszorg.
 

Er is nog een lange weg te gaan, maar we blijven ons inzetten om de situatie in het onderwijs en de gezondheidszorg in Benin te verbeteren. Ondertussen zijn we blij dat we met extra donaties vanuit Nederland onze meiden bijles kunnen geven en door ons outreachprogramma de gezondheidszorg wat dichter bij de mensen kunnen brengen. Dat is hard nodig!
 

Ik ga nu lekker outreach doen. Iedereen een knuf of groetjes
Marjan

 
(Projet principal dans Boukombé: Centre de Santé “la Solidarité” de Koutchagou (CSSK), partenariat entre KUWEERI et l’ONG FSAB)