Runaway op ons internaat

zaterdag 24 oktober 2009

MPO ColetteColette is een meisje van 13 die haar lagere school diploma heeft behaald met maar liefst een 14/20. Dat is voor hier hoog, geloof me.

 

Nu wilde haar vader haar uithuwelijken aan een vriend (als tweede vrouw) en dat wilde ze niet, ze wil doorleren,  dus heeft ze haar stoute schoenen aangetrokken en is ze bij FSAB op het zaterdagspreekuur gekomen.

 

Uiteraard konden we in eerste instantie weinig doen, behoudens haar onderdak aanbieden en zolang op de openbare middelbare school plaatsen, zodat ze niet teveel zal missen. Immers we hebben de wet aan onze kant, in Benin zijn sinds een paar jaar huwelijken onder de 18 jaar officieel verboden. Maar dat weet een gemiddelde boer hier niet.

 

Na 10 dagen hebben we een donateur gevonden die de kosten voor Colette opzich wil nemen. Committee van afgevaardigden uitgenodigd en goed gesprek gehad met papa, een oom en de chief de village, in bijzijn van Colette.

 

Inderdaad papa wilde zijn dochter uithuwelijken, economisch gedwongen omdat hij erg ziek was geweest en daarvoor 300.000 FCFA schulden heeft moeten maken om het ziekenhuis in Tanguieta te betalen. En nog steeds is hij erg zwak en voelt hij zich niet in staat om te werken. Dus had hij besloten dat alleen de jongste zoon door mag gaan met scholing en de anderen moeten op het land werken. De dochters die oud genoeg zijn worden uitgehuwelijkt en zo ontvangt hij wat en raakt hij wat vaste onkosten kwijt.

 

Maar... Colette mag bij ons blijven, en zelfs de 100 kg mais bijdrage gaat hij op een of andere manier regelen. Immers de directeur van de lagere school had ook al gezegd dat ze erg intelligent was.

 

De vriend regelt papa onderling, immers als Colette wegloopt van huis dan gehoorzaamd ze niet haar vader, dus dan kan ze nimmer een goede vrouw voor zijn vriend worden.

 

De afsluiting was helemaal mooi. Papa kon zijn ogen niet van de ventilator afhouden en uiteindelijk zei hij: hoe kan ik mijn dochter hier nu niet achterlaten. U bent zelfs in staat voor wind te zorgen als het warm is....