Doneer

School in SontaIn februari 1999 bezocht Marjan voor het eerst het dorp Sonta. De inwoners deden het verzoek een lagere school te stichten. Voor de vele kinderen uit Sonta en de omliggende dorpen was een school, zeker in de regenperiode, moeilijk te bereiken.
 

Door SAB werden donateurs gezocht voor de bouw van een school. Tegelijkertijd is een dorpsjongen (Thomas) opgeleid tot leraar, zodat eind 1999 de school, onder primitieve omstandigheden van start kon gaan. De lokale bevolking betaalde het salaris van Thomas in natura, met bijvoorbeeld eieren en mais, en bouwde zelf de school. SAB zorgde voor lesmateriaal zoals boeken, schriftjes maar ook sport- en spelmateriaal. In het jaar 2000 heeft de stichting 70 tafels en stoeltjes gestuurd, de kinderen zaten namelijk op bankjes van boomstammen.

 

SAB drong er steeds op aan dat de deelname aan het onderwijs voor meisjes heel belangrijk is. Zij worden als eerste ingezet bij werkzaamheden thuis en op het land, waardoor de achterstand in onderwijs toeneemt. Het enthousiaste schoolbestuur zette zich hiervoor in.


De school is sinds 2002 door de staat erkend. Dit betekent dat het nationale programma wordt gevolgd. De school heeft recht op schoolmateriaal en de salarissen van de leraren worden betaald.

Sonta in aanbouw 

 

Er ontstond ruimtegebrek en er was behoefte aan een stenengebouw, in verband met de enorme schade na elke regenperiode. In 2004 is met geld van SAB en vele hard werkende handen van de lokale bevolking de nieuwe stenen school gebouwd. Middels acties van jongeren van de Salvator-Mariaschool in Groningen, waarvan de foto’s in de school van Sonta hangen, kon het gebouw van een mooie verf worden voorzien. De school werd in juni 2005 officieel geopend. Inmiddels gaan er 250 kinderen naar school en draait de school zelfstandig.