Doneer

Vrouwengroepen


In de regio Boukombé zijn twee geregistreerde vrouwengroepen actief en FSAB ondersteunde hen met voorlichtings- en gezondheidsprogramma’s die vooral bedoeld zijn voor moeder en kind, maar uiteraard komen er ook mannen langs tijdens de bijeenkomsten.


Door een gift van een tweetal donateurs kregen de vrouwen van UFeDeB Yenta en TIKKONA op 8 maart 2008 (Wereldvrouwendag) van SAB een cadeau om dit te vieren! Van te voren is er overleg geweest hoe de vrouwen het geld besteed wilden hebben. 


UFeDeB Yenta kreeg 7 fietsen en een cheque van 685.000 FCFA (1.050 Euro) voor sensibilisering in de dorpen. Op de wereldvrouwendag hebben ze een feest georganiseerd waarbij ze zich goed hebben geprofileerd. Ze zijn een van de weinige vrouwengroepen uit het hele land die op de TV en op 2 radio’s zijn geweest en in diverse kranten hebben gestaan.

 

Eigen spandoek UFeDeB bijeenkomst UFeDeB Demonstratie gebruik muskietennet

 
TIKKONA is veel kleiner en nog lang niet zo professioneel. Het zijn boerenvrouwen uit de dorpen die veelal geen Frans spreken. Zij wilden graag een cadeau waar iedereen wat aan zou hebben, dus ze vroegen daarom 300 muskietennetten.


1 fiets per arrondissement Alfabetisering Alfabetisering vrouwegroep

Daarnaast krijgen alle vertegenwoordigers van de zeven arrondissementen een fiets zodat ze niet meer kilometers hoeven te lopen naar de andere dorpen als er bijvoorbeeld een vergadering of voorlichtingsprogramma aangekondigd moet worden.
 

In 2009 hebben de beide vrouwengroepen via andere contacten geld ontvangen om microkredieten te verschaffen. Dit wordt door een lokale boekhouder begeleid  en we hopen dat in de toekomst een aantal vrouwen hierdoor economisch zelfstandig kunnen worden.


FSAB heeft beide vrouwengroepen ook ondersteund op medisch gebied. Er waren speciale kortingsbonnen voor de vrouwen en hun kinderen die via hun organisatie uit gegeven konden worden bij ziekte. Ook konden de vrouwengroepen weduwen aanmelden die - om diverse redenen - niet terug konden vallen op support van hun familie. Gezamelijk werd dan bekeken welke mogelijkheden tot persoonlijke hulp aanwezig zijn, in de vorm van een tegenpresentatie, dus zonder dat de vrouwen hun eigenwaarde verliezen.