Reis naar Benin

donderdag 29 januari 2009

In december/januari heeft Tjaaktje van der Wijk (penningmeester van de stichting) een reis gemaakt naar Benin en buurland Togo.

 

Voor foto´s zie:

http://picasaweb.google.nl/tjaaktjevanderwijk/TogoEnBenin

http://picasaweb.google.nl/tjaaktjevanderwijk/TogoEnBeninDeel2

http://picasaweb.google.nl/tjaaktjevanderwijk/BeninDeel3

(als het niet lukt door op de link te klikken: kopieren in adresbalk van internet)

 

Kort verslag:

Na een enerverende reis ben ik weer terug in het koude Nederland. Ik heb in Benin en Togo hele mooie dingen gezien, maar ook hele schokkende. Er is in deze regio echt nog heel veel te doen.

Bij Marjan en Jetse even weer helemaal geconfronteerd hoe dingen in Afrika lopen. De container is afgelopen zondag pas aangekomen, dus ik heb niet kunnen helpen met het uitpakken ervan. Maar Marjan en Jetse hebben ook nu weer die klus geklaard. Zie de column van Marjan www.aktiebenin.nl/column/index.asp

 

De meiden in het internaat zijn echt hartverwarmend. Ze zijn zo gemotiveerd om iets voor hun mensen te doen en zo dankbaar voor de hulp uit NL die ze daarbij krijgen. De bijlessen die aangeboden worden, worden in dank aanvaard en serieus voorbereid (Engels en natuurkunde/wiskunde).

 

In Koutchagou was het bij het Maison de Robben - ondanks dat het oogsttijd was - een drukte van belang bij de vaccinatie, en ook bij andere ´afdelingen´. Ook de waterput was constant in gebruik.

Het contract met Kuweeri is getekend (omdat er een x - aantal bestuursleden die her en der in het land wonen moesten tekenen, vergde dit enige tijd). Maar zowel Stanislas (de ´directeur´ van het centrum in Koutchagou) als Noel (de verantwoordelijke uit het bestuur van Kuweeri) zijn heel gedreven en gemotiveerd.

 

Ik heb een aantal kinderen die via SAB gesponsord (gaan) worden, bezocht. En scholen die wij ondersteunen, o.a. het CEG, waar ze dankzij de natuurkundespullen uit Enschede zelf de proefjes kunnen ervaren.

 

Heb ook ervaren hoe belangrijk Albert en Guinevieve voor Marjan zijn in hun contacten met de locale bevolking, heel praktisch in de vertaalslag tussen het Frans en het Ditamari, maar ook in hun kennis en wetenschap over de lokale gebruiken en gewoonten.


Concluderend: ik heb er alle vertrouwen in dat er flinke vooruitgang in deze regio geboekt gaat worden de komende jaren, mede door hulp van (F)SAB.


Vriendelijke groet,


Tjaaktje