Feticheur begraaft slechte dingen uit het verleden

maandag 21 december 2009
 
Een dag na de officiele opening van het CSSK, zondag 20 december, kregen Jetse en Marjan nog bezoek van een belangrijke feticheur (natuurgenezer) uit de regio die hen had overtuigd dat er nog een laatste ceremonie moest plaatsvinden, opdat alles zowel in Nederland als in Benin goed zou gaan verlopen.
 
Hij voorspelde dat de stichting zal groeien, dat het CSSK zal uitgroeien tot een volwaardig ziekenhuis, dat vele mensen zullen genezen en zelfs van de dood gered zullen worden, dat de samenwerking goed is en alleen maar beter zal worden en dat veel zwarte mensen die nog steeds de blanke zien als kolonisator, in de toekomst zullen begrijpen dat Stichting Aktie Benin geen bijbedoelingen heeft, niemand wil overheersen, geen geld wil verdienen via slinkse kanalen, maar werkelijk is gekomen om te helpen, om mee te groeien in de ontwikkelingen die de regio gaat meemaken.
 
Er werd een gat gegraven, een marmite (lokaal gebakken pot) geplaatst met daarin een hoopje menselijke stront, een slangekop en daarop werd de kop van een honingvogel gezet. Deze vogel is heel klein, lijkt op een kolibri, is edel en drinkt alleen water dat rechtstreeks van God komt, hij sterft liever dan dat hij water uit het moeras drinkt. Deze honingvogel zal zorgen dat al het kwade onder de grond blijft, ik moest de slechte geesten van hen die ons kwaad hebben gedaan of hypocriet behandeld, de marmite in wensen en met mijn handen gebaren maken dat ze erin zullen blijven. Negatieve gedachten van deze mensen over ons en onze stichting zullen niet meer boven komen.
 
Toen werd het geheel dichtgemaakt met een plak in de vorm van een placenta, zodat de nieuwe periode gevoed kan worden en was ik zo vrij om er een kruisje op te tekenen met de datum, opdat ook onze God hier over ons waakt en opdat we deze gedenkwaardige dag niet zullen vergeten.
 
Maar het was nog niet afgelopen... er werd nog water, gin en locaal bier klaargemaakt om te offeren en een parelhoeder met een ei en een kip met een ei. Ik heb de parelhoender en de kip geweigerd. Men was heel verbaasd, maar wat een troep met al dat bloed en daarnaast heb ik straks een roedel honden die helemaal gek worden als ze een kip ruiken....En dat nadat ik zoveel werk heb besteed aan het feit dat ze geen andere dieren mogen najagen.....
 
Dus uitgelegd dat het offeren van dieren geen probleem was, niet bij anderen als we op ceremonie komen, maar.... dat ons terrein ons terrein is en dat wij nimmer willen dat er op ons terrein bloed vergoten wordt, niet dat van mensen, niet dat van dieren. Ons terrein is het terrein van genezing, leven en bovenal het terrein van de vrede.
 
Er werd overlegd met de Goden en voorouders en omdat deze ook zeiden dat dit een terrein van vrede is, werd het akkoord bevonden.
 
Afijn, iedereen moest wat drank sprenkelen en bidden en dan een slok nemen. Ik bad: ik hoop dat het nu echt gauw afgelopen is, want ik ben zo moe en het is zo heet in de brandende zon en ik heb zo·n dorst. AMEN. Jetse: Ik sluit me bij de vorige spreekster aan, AMEN.
 
Maar met een goed gevoel dat het verleden is afgesloten en we met vertrouwen in de toekomst met ons werk verder kunnen gaan konden we na 2,5 uur in de zon zitten eindelijk ons bedje in...