Doneer

Optiek


 Optiek

De optiek maakt inmiddels een integraal onderdeel uit van de gezondheidszorg in de regio. Zowel in het gezondheidscentrum Boukombé als het CSSK worden oogcontroles uitgevoerd, ogen opgemeten en brillen pas gemaakt. Ook worden tijdens de outreach oogcontroles uitgevoerd, zodat ooginfecties op de juiste manier kunnen worden behandeld. 

 

kids met bril Meten bij zuster Hilda Albert doet metingen tijdens Outreach  

 

Opticiën Albert
Opticien AlbertAl deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Albert Kouagou, de opticiën die op kosten van SAB een opleiding heeft gevolgd. Om zijn kennis verder te verdiepen heeft hij in 2009 een studie en stage bij een oogarts in de oogkliniek van de NGO Bethesda in Cotonou gevolgd. Dit is gerealiseerd door een groep kinderen van de Sint Josephkerk in Hooglanderveen, die voor hun vormselviering een project konden kiezen dat ze wilden ondersteunen.

 

Geld opgehaald voor stage Albert


Daarnaast is een opticien uit Nederland, Manfred Heddes, met regelmaat naar Boukombé geweest voor bijscholing en onderhoud van alle apparatuur samen met Albert.

 


Brillen en apparaten
In iedere container die we verstuurde zaten de nodige hulpmiddelen voor de optiek, onder meer de gebruikelijke brillenglazen, monturen, apparatuur (o.a. twee autorefractie apparaten die ingezet kunnen worden voor oogmeting bij onder meer kinderen en analfabeten en een tonometer voor het meten van de oogdruk) en onderdelen voor defecte apparatuur. Albert kan hierdoor werken met vrijwel dezelfde apparatuur als in Nederland wordt gebruikt en de voorraad is inmiddels zo groot dat hij nog wel even vooruit kan.