Aktie UMCU

zondag 21 december 2008

Utrechts ziekenhuispersoneel rent voor medewerkers van gezondheidscentrum in Benin

 

Waar normaal in het Utrechts medisch centrum patiënten met een loopbeperking revalideren, stonden 30 okt jl 328 mensen gekleed in het zelfde rode T-shirt en een enorm startbord, klaar voor de jaarlijkse UMC estafette. Het startsein wordt gelost en de eerste renners stuiven weg. Het parkoers van 2,5 km gaat door de gangen van het AZU, langs de spoedeisende hulp en via de ambulance uitgang naar buiten om iets verderop het Wilhelmina kinderziekenhuis in en uit te gaan. Daarna volgt de laatste kilometer rennen of lopen, al dan niet met een rood hoofd van de inspanning, buitenom de ziekenhuisgebouwen terug naar de startplaats, waar het estafette stokje wordt door gegeven. Al na 33:05 minuten finisht het eerste team, het laatste team laat nog ruim op zich wachten, maar iedereen komt de finish met luid gejuich over. De afdeling celbiologie, waar ik werk, mag trots zijn op een 15e, 20e en 58e plaats.

 

En dat rennen, dat deden de ziekenhuis medewerkers natuurlijk niet voor niets. Personeelsleden kunnen goede doelen opgeven, maar waarvan slechts enkele zullen worden geselecteerd. Ik heb samen met Cyrille Krul van Stichting Aktie Benin (SAB) al een aantal maal SAB voorgedragen, helaas telkens zonder succes. Het werd bijna een traditie. De afgelopen jaren e-mailde ik in de zomer naar SAB met de vraag of ik de stichting als goed doel kon voordragen. Cyrille mailde me uiteraard terug dat ze dat natuurlijk wilden. Zij schreef het voorstel en ik de aanbevelingsbrief. Om toch nog op het nippertje de deadline te halen.

 

Dit jaar ging het gesmeerd, de dag voor de laatste inleverdatum ligt er al een mooi voorstel op mijn bureau. Vol spanning leg ik het pakketje in het postvak van de estafette commissie. Het is de laatste keer zijn dat ik SAB kan nomineren, want volgend jaar werk ik waarschijnlijk niet meer bij het UMC... Maar zowel Cyrille en ik hadden het gevoel dat het nu wel goed zou moeten komen.

 

Ruim anderhalve maand later krijg ik de verlossende mail, SAB is inderdaad uitgekozen door de commissie! Er zal ongeveer 2,5 duizend euro overgemaakt worden voor de aanschaf van motoren, zodat mensen in de zeer afgelegen gebieden kunnen worden bezocht en eventuele zieken naar het gezondheidscentrum kunnen worden gebracht. Zo blijkt dat het startschot van de UMC run ook een startschot is voor een betere gezondheidszorg voor vele inwoners van het Noorden van Benin!

 

Hezder van Nispen

Foto’s: M. van Peski

 

Stichting Aktie Benin dankt Hezder en alle lopers van UMCU voor hun steun! We zijn blij dat de aanhouder heeft gewonnen :-)